tl07

Sada već daleke 1989. nakon raspuštanja grupe “Charlie Brown“ s kojom sam snimio par demo stvari došavši na Top 20 Radija Zagreb s pjesmom „Lude godine“, postaje mi jasno da bi trebao poraditi na zvuku, a i na samim aranžmanima te odlazim u novi studio Senada Galijaševića gdje snimam novi demo za pjesmu „Dugo i polako“.

Pjesma je zasjela na prvo mjesto „Demo topa“, tada izuzetno popularne radio stanice Velike Gorice (RVG).

Nakon tog uspjeha, snimam i sljedeću skladbu, „Crvenu Kristinu“,  koja postiže još veći uspjeh.
Pjesma je postala tako popularna da su je počeli izvoditi i drugi bendovi, pa je na primjer zaživjela i u tamburaškoj verziji.

Budući da sam sa starim bendom bio predgrupa, tada popularnih, a danas već legendarnih „Animatora“, upoznao sam njihovog frontmena i skladatelja, nažalost sad već pokojnog, Krešu Blaževića.

Na njegov poziv grupa ponovno snima „Crvenu Kristinu“ te pjesmu „Djevojke“ koje će se naći na LP projektu „Blue Moon“ tadašnje nove zagrebačke rockabilly scene u izdanju „Jugotona“.

Logični slijed bio je samostalni album. Za taj poduhvat formira se grupa „Mačke“ 1989/90/91. Prvi u bend dolaziBranko Trajkov – Trak i nakon razmjene glazbenih stavova i ideja, slijedi potraga za basistom, tako da nam se uskoro pridružuje Libert Smiljan. Na kraju u bend dolazi  na bubnjeve Davor Trošelj – Pauk, legenda, koji je još i danas uz mene kao dio izvorne postave.

Dugo i polako“ naš je prvi album koji izlazi na zimu/proljeće 1991.  u izdanju tadašnjeg „Orfeja“ HRT.

Album je producirao Tihomir Borošak, a ja sam, preko Miše Doležala kojeg sam tada upoznao, dostavio snimke tadašnjem direktoru „Orfeja“ Hrvoju Markulju, s kojim do današnjeg dana ostajem u odličnom poslovnom, a sada već i  prijateljskom odnosu.

 

ico

Za „Orfej“ potpisujem 1993. i drugi album pod naslovom „Mačke“, za koji također radim snimke u vlastitom aranžmanu. U to vrijeme u „Orfeju“ su već brojna respektabilna imena hrvatske glazbene scene i samo vlastitim angažmanom i ulaganjima moglo se doći na repertoar tog diskografa koji je tih godina u velikoj ekspanziji.

Prvi album „Dugo i polako“ promoviran je video spotom pjesme „Crvena Kristina“ u režiji, nažalost danas već pokojnog Mladena Cesarca koji je skupa s Hrvojem Markuljom još iz njihovog zajedničkog rada na Televiziji Zagreb promotor potpuno novog vizualnog pristupa glazbi.

Na drugom albumu „Mačke“ došlo je do nekih promjena u bendu.  Trak je otišao, pa ga na kratko zamjenjuje Neno Milat na gitari, da bi ubrzo to mjesto preuzeo Vlatko Peić.

Vokale obogaćuje dolazak Anite i Ivane s kojima snimamo i drugi spot za pjesmu „Noćas“ također u režiji Mladena Cesarca.

Krajem devedesetih i odlaskom basista Liberta Smiljana dolazi do preispitvanja glazbene orijentacije unutar benda tako da za mene  nastupa vrijeme svojevrsne radne hibernacije.

 

290783_10151103497962351_1404997728_o

Mikrofon je uglavnom prepušten djevojkama, a mjesto basista preuzima Darko Gulić Gula s kojim se u glazbenom smislu najbolje slažem i pored toga ostvarujem izvrsno prijateljstvo.

Iako više nisam aktivan u bendu, ostajemo u kontaktu što će kasnije rezultirati odličnom suradnjom.

Početkom 2000. na naplatu dolazi stil života kojega sam vodio godinama, tu su i posljedice ratnih dana u postrojbi na Kupi, a pored zdravstvenih problema množe se i one obiteljske naravi.

 

 

Uglavnom je to razdoblje obilježeno pauziranjem uz poneku gažu, tek da ne zaboravim na gitaru.

Ideja o ponovnom okupljanju dugo je sazrijevala pa na ljeto 2006.  krećemo s intenzivnim probama.

 

Radimo na nekim starim ali i na novim stvarima koje će se naći na sljedećem albumu. Pjesme su snimane u studiju „Jura“ ali mix i produkciju potpisuje Zoran Haraminčić s kojim  surađujemo još od projekta „Blue Moon“.

macke-102